Intervju z Damjanom Murkom sprejemljiv, intervju z dr. Andrejem Fištravcem prepovedan?

Danes sem po priporočeni pošti prejel obvestilo Inšpektorata za notranje zadeve na Ministrstvu za notranje zadeve, ki me obvešča, da je proti meni začel teči postopek o prekršku zaradi suma storitve prekrška po 1. točki prvega odstavka 110. člena Zakona o volitvah v Državni zbor, ki se navezuje na 5. člen tega zakona, ta pa pravi: Javna volilna propaganda se mora končati najkasneje 24 ur pred dnem glasovanja.”   

Za kaj sploh gre? 

Bil je lep sobotni dan 4. oktobra 2014, ko sem prebral zanimiv intervju, objavljen v Mladini. Ko sem ga prebral, sem na svojem facebook profilu objavil povezavo do tega intervjuja in ga mojim facebook prijateljem priporočil z besedami: “Odličen intervju! Vabljeni k branju!”

fb molk objava

Kljub temu, da 39. člen Ustave Republike Slovenije pravi: Zagotovljena je svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja.”, pravijo na inšpektoratu za notranje zadeve drugače. Če prav razumem, je v določenem času prepovedano na facebooku objavljati le povezave do določenih člankov ali intervjujev.  

To pomeni, da v času tako imenovanega “volilnega molka” očitno ne bi smel izražati mnenj le o nekaterih intervjujih.

Če bi torej prebral intervju z denimo Damjanom Murkom, bi ga po tej logiki smel brez težav objaviti na svojem facebook profilu, ko pa sem to isto storil v primeru intervjuja z dr. Andrejem Fištravcem, mi grozi globa v višini 125,19 €.

Če bi torej prebral intervju z denimo Damjanom Murkom, bi ga po tej logiki smel brez težav objaviti na svojem facebook profilu, ko pa sem to isto storil v primeru intervjuja z dr. Andrejem Fištravcem, mi grozi globa v višini 125,19 €.

Gospodje na inšpektoratu so si drznili celo podati vrednostno sodbo in za omenjeni intervju zapisati, da “propagira kandidata za župana Andreja Fištravca”. Me zanima, kaj na to porečejo pri Mladini.

Vsekakor me veseli, da me je nekdo prijavil, saj bom prav na ta način dokazal, da volilni molk na facebooku ne obstaja. Že nasploh je ta pojem “volilni molk” po mojem mnenju ena velika neumnost, ki ne pije vode, saj je v nasprotju z ustavo. Ampak pustimo, da se s tem ukvarjajo drugi.

Seveda se bom izjasnil o dejstvih in okoliščinah očitanega prekrška in vas o odzivih ter o nadaljevanju te zgodbe sproti obveščal.

Pri tolmačenju ustave mi pomaga prof. dr. Jurij Toplak, izredni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, docent za ustavno pravo in bivši član Državne volilne komisije.

Faksimile obvestila, ki sem ga prejel danes:

fb-molk-1

fb-molk-2

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *