Iz avta bom odstranil zavore!

Obvestiti vas želim o tem, kakšno osebno odločitev sem sprejel. O tem sicer ne želim razpravljati, vsekakor pa je prav, da vam predstavim svoje mnenje. Prosim vas, da moje mnenje spoštujete. To besedilo je malce daljše, a vas resnično prosim, da ga preberete v celoti, saj je zelo pomembno.

Iz avta bom odstranil zavore. Ta odločitev ni bila enostavna, zato vas prosim, da berete naprej.
Pred nekaj tedni sem videl prometno nesrečo. Dve osebi sta se ob istem času zapeljali skozi križišče. Obe osebi sta pritisnili na zavore ob istem času in takoj zatem trčili. Na srečo ni bil nihče resneje poškodovan.
Vendar pa me je že takrat prešinila misel – če bi se voznika samo zapeljala skozi križišče, se ne bi zaletela! Zavore so bile KRIVE za prometno nesrečo!

Potem sem se odločil raziskovati naprej in odkril sem nekaj ŠOKANTNEGA: na stotine ljudi se vsako leto resno poškoduje zaradi nepotrebnega zaviranja! Nekoč, ko je padal sneg, sem se vozil in pri tem čisto malo pritisnil na zavoro, zaradi tega pa sem takrat V CELOTI IZGUBIL NADZOR nad svojim avtom! Zaradi zavore sem skoraj umrl!
In še to! Odkril sem, da se pred nekaj desetletji zavore sploh niso uporabljale! Ljudje so takrat nadzorovali svojo hitrost z menjavanjem prestav in zaviranjem motorja. Morda je to zgolj naključje, ampak v starih časih, ko se je uporabljalo zaviranje z motorjem, usodnih avtomobilskih nesreč skorajda ni bilo! NIKOLI ni bilo nesreč, katerih krivec bi bile zavore!

Potem, ko sem vrtal naprej, sem odkril še eno pomembno stvar – mehaniki: isti ljudje, za katere verjamemo, da bodo popravili in pazili na naše avte – dobivajo denar, da vgradijo in zamenjajo zavore! Morda si res kdo misli, da je njim mar za vašo varnost ali za vaš avto, ampak oni to počnejo le zaradi vgradnje zavore za 49,99 evra.

Pa sem se odločil, da o odstranitvi zavore z mojega avta spregovorim s svojim mehanikom. Gabilo se mi je, kako se je do mene obnašal! Obtožil me je, da sem neumnež, čeprav sem bil prav jaz tisti, ki je vse to raziskal! On ni vedel ni tega, koliko pritiska lahko prenesjo diski, preden se izrabijo! Rekel je: “Diski so oblikovani tako, da prenesejo trenje in pritisk in to pravzaprav sploh ni problem,” in s tem v celoti zavrnil mojo teorijo.
Po vsem tem si je DRZNIL reči, da bo moja osebna odločitev imela posledice, ki jih bodo občutili vsi okoli mene. Imel sem ga dovolj, zato sem poiskal drugega avtomehanika. Tu pa nastane naslednji velik problem – mnogo avtomehanikov je podkupila avtomobilska industrija, zato pa VSI vztrajajo na tem, da moj avto mora imeti zavore. Večina jih niti ne želi pregledati mojega avta, ampak govorijo, da bi avto brez zavor povzročil veliko škode njihovi avtomehanični delavnici in drugim avtomobilom. Kako nakladanje! Ko pa je vsem jasno, da oni pač sovražijo ljudi, ki verjamejo v alternativne tehnike zaviranja.

Zdaj se je, pričakovano, vpletla še naša draga vlada, ki ponavlja, da “MORAM” imeti zavore. Pravijo, da ne gre le zame, ampak bi to lahko škodovalo tudi drugim ljudem. Kaj pa osebna svoboda? 

Torej, edino kar želim povedati je: raziskujte! Nehajte že enkrat kočno poslušati nasvetov agencije za varnost v prometu ali velikih avtomobilskih podjetij. Jaz sem sprejel odločitev za svojo družino. Enostavno smo zavoram rekli “ne”. Posluževali se bomo naravnih pomagal kot je gravitacija ali zaviranje z nogami. Konec koncev – če je to bilo dovolj dobro zame, ko sem kot otrok kolesaril, bo dovolj dobro tudi za otroke v avtomobilu.

 

 

Dodatek k besedilu: Nisem avtomehanik in se me zatorej ne bi smelo upoštevati kot kredibilen vir informacij pri raziskavah o avtomobilih.

P.S.: Nisem originalni avtor tega besedila. Le prevedel sem besedilo, ki sem ga našel na spletu. Avtor originalne različice je Robert Moore Jr.

P.P.S.: Domnevam, da ste vsi, ki ste prebrali to besedilo, ujeli bistvo, ki nima nič z avtomobilsko industrijo, ampak gre le za preslikavo nečesa drugega. 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *