Kateri MB župan je porabil največ za avtorske/podjemne pogodbe?

Avtorske oz. podjemne pogodbe so pomemben način plačevanja za opravljeno delo in v tem ne vidim nobene težave. Se pa zna pojavit težava v javnem sektorju, ko se tovrstni načini plačila za opravljeno delo večkrat zlorabljajo. Aktualen primer je pravkar odstopljena ministrica za šolstvo.

Prenovljena spletna aplikacija Supervizor je v zadnjih dneh dvignila veliko prahu. Gre za spremembo, ki jo je Komisija za preprečevanje korupcije pred kratkim nadgradila tako, da lahko zdaj spremljamo tudi porabo javnega denarja za namene avtorskih in podjemnih pogodb

Rezultati največjih posamičnih zaslužkarjev so zanimivi. Druga na tej lestvici, šolska ministrica Stanka Setnikar Cankar je zaradi tega razkritja že odstopila. 

Kaj pa pravi Supervizor o izplačilih avtorskih in podjemnih pogodb na Mestni občini Maribor?
Glede na medijsko objavljanje in poudarjanje podjemnih pogodb v času župana Fištravca bi zagotovo predvidevali, da jih je bilo v njegovem mandatu daleč največ.

Se sploh spomnimo kakšnega medijskega poročanja o avtorskih/podjemnih pogodbah v času Kanglerja ali Soviča? Kot da takrat tovrstne pogodbe sploh še niso obstajale. V Mariboru je ustvarjen vtis, kot da je podjemne pogodbe na MOM “izumil” šele Fištravec. 

V Mariboru je ustvarjen vtis, kot da je podjemne pogodbe na MOM “izumil” šele Fištravec.

Pa si dajmo zadeve ogledat pobliže! V času, odkar se ti podatki javno beležijo, to je od začetka leta 2003 do začetka leta 2015 je Mestna občina Maribor izplačala za 1.966.065,07 EUR avtorskih oz. podjemnih pogodb zunanjim izvajalcem. To občino uvršča na 6. mesto med vsemi slovenskimi občinami. 

Avtorske in honorarne pogodbe MOM 2003 - 2015

Avtorske in honorarne pogodbe MOM v času mandatov treh županov

Od tega je v drugem mandatu takratni župan Boris Sovič izplačal za 232.256 EUR takih honorarjev, Franc Kangler v poldrugem mandatu za 1.653.327 EUR in dr. Andrej Fištravec v polovičnem mandatu za 60.513 EUR

Da bi lahko ta izplačila honorarjev realno primerjali, je prav, da izračunamo povprečen znesek izplačil teh honorarjev na mesečni ravni. Pri tem pridemo do zanimivih podatkov, ki so takšni: 

Boris Sovič: 232.256 € / 5.049 € na mesec

Franc Kangler: 1.653.327 € / 22.342 € na mesec

dr. Andrej Fištravec: 60.513 € / 2.751 € na mesec

Zanimivo, kajne? V času bivšega župana Kanglerja je bilo v povprečju za 8 x več izplačil preko avtorskih/podjemnih pogodb na Mestni občini Maribor kot v času dr. Andreja Fištravca! 

Povprečna izplačila avtorskih/podjemnih honorarjev na mesec

Povprečna izplačila avtorskih/podjemnih honorarjev na mesec

Tudi v času župana Borisa Soviča je bilo v povprečju skoraj dvakrat toliko izplačil avtorskih/podjemnih pogodb kot v času dr. Andreja Fištravca.

V času bivšega župana Kanglerja je bilo v povprečju za 8 x več izplačil preko avtorskih/podjemnih pogodb na Mestni občini Maribor kot v času dr. Andreja Fištravca!

Če sem nekaj vrstic višje napisal, da je MOM na 6. mestu po izplačilu avtorskih/podjemnih honorarjev med vsemi slovenskimi občinami skozi celotno obdobje 2003 – 2015, lahko za obdobje, odkar je župan dr. Andrej Fištravec poudarim, da je MOM v tem obdobju šele na 78. mestu med vsemi slovenskimi občinami po izplačilu avtorskih/podjemnih honorarjev

Še dobro, da so ti podatki postali javni, saj bi v nasprotnem primeru veliko ljudi verjelo, da si je avtorske oz. podjemne pogodbe na MOM izmislil aktualni župan Fištravec! 

Odkar je župan dr. Andrej Fištravec je MOM šele na 78. mestu med vsemi slovenskimi občinami po izplačilu avtorskih/podjemnih honorarjev.

Vprašanje, ki se pri tem zastavlja pa je, zakaj mediji o tem niso poročali že prej.  

A to je vprašanje za nekoga drugega. Za nas je pomembno, da so ti podatki prišli v javnost in govorijo sami zase. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *