Nadzorni odbor MOM – podaljšana roka Franca Kanglerja in Stojana Auerja?

Nadzorni odbor Mestne občine Maribor. Sliši se kot nek neodvisni nadzorni organ, ki bdi nad delovanjem občinarjev. Kot nekaj, kjer politika nima poleg svojih prstov. Pa je res?

Dajmo poiskati odgovor na to z dejstvi.

Junij 2010. Približuje se zaključek 1. županskega mandata Franca Kanglerja. Predsednik nadzornega odbora MOM je takrat Stanislav Brglez (DeSUS). V nadzornem odboru so oblikovali poročilo o nadzoru zaključnega računa občine, ki je bilo do občinskega vodstva zelo kritično. Tako kritično, da ga Kangler ni hotel uvrstiti na dnevni red seje mestnega sveta pred volitvami, ki so sledile jeseni.

November 2010. Skoraj dva meseca po volitvah, na katerih je Kangler zmagal v prvem krogu, prav tako tudi njegova “Županova lista”, je samozavestni zmagovalec volitev mestnemu svetu končno dal v obravnavo zaključni račun preteklega leta, skupaj s poročilom nadzornega odbora občine. Očitki, ki so se pojavili v poročilu nadzornega odbora niso bili nedolžni. V Financah se je takrat pojavil članek z naslovom Kangler Maribor še bolj potisnil v izgubo, kjer med drugim piše:

“Dvajsetim milijonom minusa iz leta 2008 se je pridružilo še lanskih šest milijonov evrov izgube.”

“Eden izmed razlogov za poslovanje z izgubo je tudi razraščanje občinske uprave, v kateri je bilo lani zaposlenih 10 ljudi več, odhodki pa so se povečali za 14 odstotkov, oziroma 800 tisoč evrov”

“Občina nima ustrezno vknjiženih več kot sto objektov, zato to premoženje ni ustrezno amortizirano.”

Ker pa je bilo gradivo obravnavano šele po volitvah, tudi ni bilo posebnih posledic pri javnem mnenju. V novem mandatu Kanglerja in njegovega mestnega sveta je bilo potrebno imenovati nov Nadzorni odbor MOM. Kaj mislite, kdo ga imenuje? Ja, mestni svet vendar! In kaj mislite, koga si je Kangler predlagal v nov Nadzorni odbor?


Poglejmo si aktualno sestavo tega famoznega Nadzornega odbora Mestne občine Maribor:

dr. Jože Glogovšek, predsednik. Leta 2006 kandidiral na SDS-ovi bypass listi “Maribor Gre Gor”, ki jo je vodil “nestrankarski” Gregor Pivec, danes predsednik mestnega odbora SDS Maribor. To je takrat dvignilo nemalo prahu tudi znotraj SDS, na kar je opozoril takratni poslanec Miro Petek, ki Glogovška nima v najbolj dobrem spominu. Glogovšek je bil med drugim namreč ena od prič pri parlamentarni preiskavi napada na Mira Petka. Glogovšek se je na lokalnih volitvah 2010 pridružil Verličevi Ekipi za Maribor, ki mu tudi tokrat ni prinesla izvolitve, je pa bil zato očitno idealen kader za vodenje nadzornega odbora občine.

mag. Srečko Kokalj, podpredsednik. Leta 2010 je kandidiral na listi LDS za mestni svet.

Magda Žezlina. Leta 2010 je kandidirala na listi DeSUS za mestni svet.

Boris Cokoja. Leta 2010 je kandidiral na listi SDS za mestni svet. Izvoljen sicer ni bil, je pa zato na tej isti listi SDS bila izvoljena njegova žena Vladimira Cokoja. Gre za zelo zanimiva zakonca, saj sta oba vpeta v delovanje vrtca Ivana Glinška v Mariboru na Smetanovi ulici. Ona je računovodkinja, on pa knjigovodja. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da gre za vrtec, ki je javni zavod v lasti Mestne občine Maribor.

Samo Krajnc. Leta 2010 je kandidiral na listi LPR oz. listi Stojana Auerja. Ker ni bil izvoljen, ga je Kangler predlagal, mestni svet pa imenoval za člana nadzornega odbora MOM.

Martin Krajnc. Član SLS, torej takratne Kanglerjeve stranke.

Črtomir Rutar. Leta 2010 kandidiral na listi LPR oz. listi Stojana Auerja za člana MČ Radvanje.


Če strnemo zgoraj navedeno, pridemo do dejstva, da si je Kangler sestavil Nadzorni odbor po svojih željah. Predvsem pa takega, ki do njega ne bo kritičen. Upošteval je recept Ekipa za MB + DeSUS + LDS + SDS + 2x LPR + SLS. Vse navedene stranke oz. liste, z izjemo LDS, so bile članice Kanglerjeve velike koalicije. Zanimivo je, da je kar dve od sedmih mest v tem pomembnem občinskem organu ponudil stranki Stojana Auerja LPR, ki se ob vsaki priložnosti trudi poudariti, da je on bil vedno opozicija Francu Kanglerju. Zanimivo, saj dejstva govorijo nasprotno. Sploh če se spomnimo, da so vsi svetniki LPR (poleg Stojana Auerja še Lidija Divjak Mirnik in Primož Juhart) glasovali za nesrečne radarje.

Toliko v informacijo, da veste kaj je Nadzorni odbor Mestne občine Maribor, kdo ga predlaga in kdo ga imenuje. Da si slučajno ne bo kdo delal utvar o tem, da gre za politično neodvisen organ. Po njegovi sestavi sodeč gre namreč za zelo političen organ.

Prav zato so njegove aktualne poteze zelo vprašljive. A o tem kdaj drugič.

Franc Kangler in Stojan Auer. Zaveznika, ki obvladujeta Nadzorni odbor MOM.

Franc Kangler in Stojan Auer. Zaveznika, ki obvladujeta Nadzorni odbor MOM.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *