Umrla je največja protestnica na svetu – Concepcion Picciotto

Bil je 6. oktober leta 2009, ko sem se odpravil proti Beli hiši v ameriški prestolnici Washington. Nedaleč stran od ograje Bele hiše sem opazil šotor in kup neke krame s protestniškimi napisi vseh vrst, med njimi pa starejšo gospo z ruto na glavi. Približal sem se ji in jo vprašal, zakaj tam protestira. Pričela je naštevati vse možne politične in ekološke razloge iz zadnjega pol stoletja. Predstavila se je kot Connie in povedala, da brez premora protestira že 28 let. Zdela se mi je zanimiva in sem jo fotografiral, pri tem pa sem jo še prosil, če jo lahko fotografiram med “branjem” Mladine, ki sem jo imel s seboj, da bi to fotografijo potem objavili v Mladini. Ob tem sem ji podaril 20 $, saj je ženska živela le od denarja mimoidočih. Povedala mi je še, da pod ruto nosi čelado, če bi jo kdo napadel, kar bi se ji naj že zgodilo.

Po prihodu domov sem na spletu našel spletno stran te ženske, kjer piše nekaj o njeni zgodbi. Ja, tako kot piše – je prva soseda predsednika ZDA, in to že od Ronalda Reagana naprej, a vendar si nobeden od dosedanjih predsednikov ni vzel časa, da bi svojo prvo sosedo obiskal.

Danes pa sem prebral, da je ženska po imenu Concepcion Picciotto umrla prejšnji ponedeljek, 25. januarja 2016. Umrla je v zatočišču za brezdomce v Washingtonu za posledicami padca, stara 80 let.

Glede na svojo vztrajnost gre zagotovo za največjo aktivistko oz. protestnico na svetu. Ženska je protestirala za lepši svet celih 35 let. V vsem tem času se praktično ni umaknila izpred Bele hiše in je vse zime, neurja in sončne dneve preživljala v šotoru, nedaleč stran od najvplivnejše osebe na svetu.

Concepcion Picciotto - 6th October 2009

Concepcion Picciotto – 6. oktober 2009 / Foto: Saša Pelko

 

Concepcion Picciotto - 6th October 2009

Concepcion Picciotto – 6. oktober 2009 / Foto: Saša Pelko

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *