Zakaj bi morali biti ponosni na Melanijo Trump? In še kaj …

Oči vsega sveta so bile včeraj zazrte v ameriško prestolnico Washington D.C., kjer je potekala inavguracija 45. predsednika ZDA. Ta čast in odgovornost je pripadla kontroverznemu Donaldu J. Trumpu, ki je na volitvah pometel s strankarskim esteblišmentom in ob precej ostri retoriki napovedal nove čase za ZDA, ki naj bi postale spet velike. Njegov slogan je namreč bil: “Make America great again!” Prihaja čas ameriške protekcionistične politike in novih odnosov z Rusijo.


Celoten posnetek inavguracijskih slovesnosti 20. januarja 2017 

 

Make Sevnica great again!

Ne glede na to, da je z izvolitvijo Trumpa prvič (in verjetno tudi zadnjič) v zgodovini prva dama ZDA postala Slovenka, mu v Sloveniji niso naklonjeni niti ljudje, niti mediji. Pa čeprav je že samo dejstvo, da je postala prva dama ZDA, prineslo Sloveniji več promocije kot so ji prinesle vse oglasne kampanje turističnih organizacij v vsej svoji zgodovini skupaj. Upam si trditi, da je Melania Trump najboljša promotorka Slovenije v zgodovini Slovenije že samo s tem, da je postala, kar je postala. Toliko medijske pozornosti, kot je Slovenija dobila že samo s tem, da je bila žena ameriškega predsedniškega kandidata Slovenka, je ni še nikoli. Čeprav se za mnoge sliši bizarno, je in bo prav zaradi nje veliko ljudi v spletni iskalnik vpisalo “Slovenia” in se na osnovi tega odločilo obiskati našo državo in tisto malo Sevnico, za katero do nedavnega veliko Slovencev sploh ni vedelo, da obstaja, danes pa zanjo vedo množice širom sveta.

Upam si trditi, da je Melania Trump najboljša promotorka Slovenije v zgodovini Slovenije že samo s tem, da je postala, kar je postala.

Google trenutno navrže kar 2.360.000 zadetkov na ključno besedo “Sevnica”.

Na CNN.com je 17 člankov, v katerih je omenjena Sevnica.

Na NYTimes.com je 13 člankov, v katerih je omenjena Sevnica.

Na NBCnews.com je 11 člankov, v katerih je omenjena Sevnica.

In to je šele začetek. Še preden je vstopila v Belo hišo. Pa tu govorimo le o Sevnici, ne o Sloveniji, ki lahko to izkoristi kot izvrstno priložnost za turistično promocijo. Pa ne glede na to, da Melania ni znanstvenica ali športnica. Dajmo se končno zavedati, da je Sloveniji s svojo karierno potjo naredila veliko uslugo, čeprav je ni počela zaradi Slovenije, ampak izključno zaradi sebe. A vendar, če tukaj Slovenija ne bo izkoristila priložnosti, smo res neumneži, ki nam ni pomoči.

Melania je šele 2. prva dama ZDA, ki ni bila rojena v ZDA. Pred njo je bila to edino še Louisa Catherine Adams, žena 6. predsednika ZDA, to je bil John Quincy Adams, ki je vladal Američanom med leti 1825 in 1829. Louisa je bila rojena v Londonu, torej v Angliji.

Naslednja prvo damo ZDA, ki ni bila rojena v ZDA dobimo 192 let kasneje, rojena pa je v Sevnici, v Sloveniji.

Brez dvoma je Melania Trump najbolj prepoznavna Slovenka na svetu. Če ne verjamete, uporabite Google. Število zadetkov na Googlu je zelo dober pokazatelj.

 

Zakaj je zmagal Trump oz. zakaj je izgubila Hillary?

Pa dovolj o Melaniji. Že odkar pomnim, spremljam mednarodno politiko, zato sem tudi zadnje ameriške predsedniške volitve spremljal precej pozorno. Resda nisem navijal za Donalda Trumpa, vendar mu od trenutka zmage dajem priložnost. Za seboj ima zelo trdo politično pot, ki se je začela znotraj Republikanske stranke, ki ga nikakor ni hotela podpreti, a na koncu jim ni preostalo nič drugega, saj je s protikandidati opravil kot za šalo. Celo žalil jih je. Glavnega protikandidata v stranki, senatorja Teda Cruza iz Teksasa je imenoval “lying Ted” (“lažnivi Ted”). Za Marca Rubia, senatorja iz Floride je dejal, da ima “male roke” in nadaljeval, da za tiste, ki imajo male roke, pravijo, da kradejo.

Kljub presenetljivo uspešni nominaciji znotraj Republikanske stranke si skoraj nihče ni upal pomisliti, da mu bo uspel tudi končni veliki met – zmaga na predsedniških volitvah. A uspelo mu je prav to. Volivci so očitno pokazali, da si želijo drugačne politike; tako levi (demokrati) kot desni (republikanci). Na demokratski strani se je kot skrajna sila ponujal socialist Bernie Sanders, ki je pri volivcih levice dosegal veliko večjo podporo kot Hillary Clinton, a esteblišmentu Demokratske stranke je uspelo ubraniti svojo kandidatko, ki je tako na silo postala Hillary Clinton. Skrajnega kandidata na drugi strani pa ni uspelo ustaviti esteblišmentu Republikanske stranke in tako sta se na koncu v ringu znašla prekaljena političarka, bivša prva dama, bivša senatorka iz New Yorka, bivša zunanja ministrica Hillary Clinton in politično neizkušeni poslovnež in milijarder Donald Trump.

Izbira Hillary nasproti Trumpu je bila premajhen razlog, da bi množice masovno drle in glasovale za Hillary  (kot pred leti za Obamo) samo zato, ker so proti Trumpu. Vse kaže, da bi jih Bernie Sanders motiviral veliko bolj, a vendar je o tem zelo težko predvidevati.

Zdaj je, kar je. Od včerajšnje inavguracije naprej je Donald Trump President Trump. In prav zanimivo je, kako ažurni pri tem so bili na spletu. Že med inavguracijo, takoj zatem, ko je Trump z roko na bibliji prisegel kot novi predsednik, je uradna spletna stran Bele hiše WhiteHouse.gov doživela prenovo.

Spletna stran WhiteHouse.gov v času inavguracije

Spletna stran WhiteHouse.gov v času inavguracije

Twitter in POTUS 

Podobno ažurni so bili tudi na uradnem Twitter profilu predsednika Združenih držav Amerike, kar Američani s kratici označujejo POTUS (President of the United States, torej na POTUS profilu na Twitterju. Profil so vmes pobrisali, spremenili ime predsednika in začeli iz nule. No, seveda niso začeli iz nule pri sledilcih. Tako je bil videti POTUS profil na Twitterju že med potekom inavguracije:

Izgled uradnega Twitter profila predsednika ZDA med inavguracijo Donalda Trumpa

Izgled uradnega Twitter profila predsednika ZDA med inavguracijo Donalda Trumpa

Kaj pa se je zgodilo s tviti dosedanjega predsednika Obame? Nič, le prekopirali so jih na profil POTUS44 (Obama je 44. predsednik ZDA), od koder se bo Obama tudi v prihodnje oglašal kot predsednik, saj je ta naziv dosmrten. Ob tem ima Obama še naprej svoj osebni Twitter profil, na katerem ima preko 82 milijonov sledilcev.

 

Twitter in FLOTUS

Kakor je POTUS kratica za predsednika ZDA, je FLOTUS kratica za prvo damo ZDA (First Lady of The United States). In tako ima tudi prva dama ZDA svoj Twitter profil že štiri leta. Michelle Obama ga je uporabljala zelo aktivno in v štirih letih sproducirala preko 4.000 objav. A med inavguracijo Trumpa je tudi Melania Trump dobila svoj uradni Twitter profil, na katerem ima že čisto ob začetku 6,6 milijonov sledilcev, za kar se lahko zahvali svoji predhodnici Michelle. Če so tvite njenega moža prekopirali na profil POTUS44, so Michelline tvite prekopirali na profil FLOTUS 44, kjer lahko pričakujemo nadaljevanje njene komunikacije z javnostjo. Melania pa zaenkrat ni objavila še nobenega tvita. 6,6 milijona sledilcev čaka na prvega:

Trenutno prazen Twitter profil nove prve dame ZDA

Trenutno prazen Twitter profil nove prve dame ZDA

Bela hiša na Facebooku

Uradni profil Bele hiše na Facebooku se imenuje The White House in je prav tako bil “resetiran” med potekom inavguracije. Da se stare objave ne bi izgubile, so arhivirane na posebnem naslovu The Obama White House. Za razliko od Twitterja nas Facebook ni avtomatično pustil všečkane, če smo v preteklosti ta profil že všečkali. A kljub temu ima prenovljena FB stran The White House že 2,6 milijona všečkov

Arhivski pogled na nekoč uradno Facebook stran Bele Hiše

Arhivski pogled na nekoč uradno Facebook stran Bele Hiše s preko 8 milijona všečkov   

 

Uradna Facebook stran Bele hiše

Uradna Facebook stran Bele hiše z 2,6 milijona všečkov

 

Skratka, v Washingtonu so pri teh zadevah zelo ažurni, kar le še dodatno dokazuje moč in pomen, ki ga dajejo družabnim medijem.

Pri vsem tem fenomenu Trump pa bo zanimivo videti, ali se bodo tudi na sončni strani Alp našli primerki, ki bodo skušali Trumpov način kampanje prenesti v naše okolje. Nekaj neposrečenih poskusov sem opazil že v lokalnem, a prav to pritrjuje tezi, da vsake zgodbe ni mogoče prenesti v vsako okolje.

 

Je Sevnica blizu tebe?

Za konec bi dodal še hecno vprašanje, ki sem ga dobil od prijatelja iz ZDA. Vprašal me, če je Sevnica blizu mene. Odgovoril sem mu, da je v Sloveniji vsak kraj blizu mene. Ker za ameriške razmere 200 km (120 milj) ni nobena razdalja, lahko rečem, da živim blizu vseh Slovencev. A hkrati moram priznati, da v Sevnici še nisem bil. Vsaj ne da bi vedel. Čeprav je le 85 km vstran. A očitno bo treba it. Če ne prej, pa takrat, ko me obiščejo prijatelji iz ZDA. Upam, da bo takrat tam moč kupiti kake simpatične suvenirje.

Še enkrat želim poudariti: Četudi Melania Trump ne maha s slovensko zastavo, se je ne bi smeli sramovati. Na najboljšo promotorko Slovenije bi morali biti ponosni!

Jaz ponosno povem, da sem ponosen, ker je moja rojakinja prva dama ZDA in ker prvi sin v Beli hiši govori slovensko! 🙂

V Sevnici še nisem bil, sem pa zato bil v Washingtonu, pred novim domovanjem sevniške Melanije

V Sevnici še nisem bil, sem pa zato bil v Washingtonu, pred novim domovanjem sevniške Melanije

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *